wyd. Świat Książki |
Hanna
Szymanderska nigdy nie zawodzi. W książce Dania z anegdotą poznajemy przepisy
na przystawki, dania główne, sosy i desery. Nie jest to jednak zwykła książka
kucharska.
Dowiemy się nie tylko tego, jak
zrobić domowy majonez i co można uczynić z nim później, ale również skąd wzięła
się jego nazwa. Podobne tajniki autorka zdradzi nam w zakresie beszamelu. Czy
wiesz, kto był największym francuskim smakoszem? Szymanderska wie i opowie
ciekawą historię związaną z tą postacią. Czym jest sos aioli i czy można zrobić
jego polską wersję? Można. Jest również odmiana włoska i gruzińska. Co
Aleksander Dumas miał wspólnego z sałatą?
Książka Szymanderskiej to jednak
nie tylko Francja i nie tylko zamierzchłe czasy. Na kolejnych kartach, wraz z kolejnymi
recepturami przemierzamy kolejne lata i kontynenty, pochłaniając smakowitość
opowieści.
Szczerze polecam miłośnikom
książek kulinarnych, kulturowych i pożądającym ciekawostek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz