źródło: wydawnictwo RM |
O kuchni
wegetariańskiej czasami myślimy z pewną pogardą. Wydaje nam się, że jest mało
różnorodna i „schematyczna”. Zastanawiając się bowiem nad tym, co możemy w
ramach wegetariańskiej diety zjeść, przypominamy sobie potrawy mączne, na
drugim biegunie zaś lokujemy sałatę z dodatkami.
Książka Kuchnia wegetariańska.
Smaki świata pokazuje nam, że wegetarianizm nie jest nudny, że możliwości jest
wiele, a dobór przypraw pozwala w kilka chwil wyczarować niebanalne dania. Na prawie
300 stronach znajdziemy kilkaset receptur: od bardziej skomplikowanych po
najprostsze, kilkuminutowe, do których składniki kupić możemy w każdym
warzywniaku. Wszystko to okraszone jest garścią informacji na temat poszczególnych składników: jaka jest kulturowa rola bakłażana i co wspólnego ma szpinak z żeglugą.
Dzięki przepisom zawartym w
książce możemy odbyć niesamowitą podróż po całym świecie, nie wychodząc z
kuchni. Polecam gorąco, a - dla zaostrzenia apetytu - być może pokuszę się kiedyś o zdjęcie przygotowanych według zaleceń autora potraw. W swojej kuchni już testowałam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz