Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Przez świat na widelcu. "Kuchnia wegetariańska. Smaki świata"

źródło: wydawnictwo RM
O kuchni wegetariańskiej czasami myślimy z pewną pogardą. Wydaje nam się, że jest mało różnorodna i „schematyczna”. Zastanawiając się bowiem nad tym, co możemy w ramach wegetariańskiej diety zjeść, przypominamy sobie potrawy mączne, na drugim biegunie zaś lokujemy sałatę z dodatkami.

Książka Kuchnia wegetariańska. Smaki świata pokazuje nam, że wegetarianizm nie jest nudny, że możliwości jest wiele, a dobór przypraw pozwala w kilka chwil wyczarować niebanalne dania. Na prawie 300 stronach znajdziemy kilkaset receptur: od bardziej skomplikowanych po najprostsze, kilkuminutowe, do których składniki kupić możemy w każdym warzywniaku. Wszystko to okraszone jest garścią informacji na temat poszczególnych składników: jaka jest kulturowa rola bakłażana i co wspólnego ma szpinak z żeglugą.

Dzięki przepisom zawartym w książce możemy odbyć niesamowitą podróż po całym świecie, nie wychodząc z kuchni. Polecam gorąco, a - dla zaostrzenia apetytu - być może pokuszę się kiedyś o zdjęcie przygotowanych według zaleceń autora potraw. W swojej kuchni już testowałam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz